Duurzame meubels van oud eikenhout

Bij DT-69 worden duurzame meubels met de hand gemaakt van oud eikenhout. Het oude eikenhout dat wij gebruiken is afkomstig van boeren schuren in centraal Europa. Deze zijn daar niet langer in gebruik, en worden afgebroken. Wij importeren het hout om zijn unieke eigenschappen en geven het een nieuw leven.

Hergebruikt oud eikenhout is namelijk niet alleen mooi, maar ook bijzonder geschikt om duurzame meubels van te maken. Wij vertellen je maar al te graag waarom.

Hergebruiken oud eikenhout

In de boeren schuren hebben de eiken balken al vele tientallen jaren als constructiehout gediend, met name in de buitenwanden. Hier hebben ze door weersinvloeden als regen, wind, zon en vorst een unieke patina gekregen. Het kleurenspel dat in dit oude eikenhout ontstaat is zeer fraai en niet kunstmatig na te bootsen.

Naast natuurlijke schoonheid hebben de houten balken uiteraard altijd een dragende functie gehad. De bewezen draagkracht en stevigheid maakt het hout ideaal om meubels van te maken.

Voordat het oude eikenhout daadwerkelijk hergebruikt kan worden, heeft het nog een lange weg te gaan. Zo willen wij om te beginnen geen risico lopen met ongedierte als boktor of houtworm. Om problemen uit te sluiten ondergaat ons oude eikenhout meerdere weken lang een natuurlijke hittebehandeling. Hierbij wordt het hout meermaals aan zeer lage tot hoge temperaturen blootgesteld. Op deze manier maken wij het hout ongedierte vrij en vermijden we behandelingen met pesticiden.

Traditionele houtbewerking

Na de behandeling is het hout nog gebogen, krom, onder het vuil en vol met gaten (van oude verbindingen). De verwerking hiervan is zeer uitdagend en vraagt om specialistische vakkennis.

Handmatige houtwerkkunst is al sinds Marius en Joke in 1969 hun antiekwinkel begonnen een topprioriteit. Om antiquiteiten te restaureren was het creëren van precieze kleur, vorm en uitstraling absoluut onmisbaar. Jarenlang hebben ze met plezier en succes antiek gerestaureerd. Op verzoek werd deze kennis toen toegepast bij de productie van nieuwe meubels.

Nadat antiek minder populair werd, hebben hun drie zoons de ambachtelijke meubelproductie verder uitgebreid. Anno 2024 is de derde generatie werkzaam in het bedrijf. Deze heeft zich nu volledig gespecialiseerd in het verwerken van oud hout tot meubels.

Omdat de oude eikenhouten balken allemaal anders zijn, is de traditionele handmatige bewerking hiervan het allerbeste. Moderne methoden zijn gefocust op het zo efficiënt mogelijk verwerken van een zo groot mogelijke hoeveelheid producten. In deze productielijnen zijn vrijwel alle materialen gestandaardiseerd, uitgedacht, en recht. Alleen traditionele houtbewerkingsmethoden zijn flexibel en veelzijdig genoeg om van oud eikenhout een meesterwerk te maken.

Ambachtelijk vakmanschap levert duurzaamheid

De moderne toepassing van deze inmiddels zeldzame vakkennis is de grote kracht van DT-69. Met ambachtelijk vakmanschap en hergebruikt oud eikenhout komen echt speciale meubels tot stand, die een leven lang meegaan. In onze meubels zijn alle individuele onderdelen met grote zorg op elkaar afgesteld, precies zoals u dat wilt. Op deze manier maken wij duurzame meubels van oud eikenhout.

Bekijk duurzame meubels van oud eikenhout in de onderstaande categorieën:

Menu